Sos carbonara
hit! 🙂
Składniki:
– boczek wędzony
– 1 duża cebula
– 1/3 dużej cukinii lub 1/2 małej
– kilkanaście suszonych pomidorów
– przyprawa prowansalska
– suszony czosnek
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– czarne oliwki
– oliwa
– gęsta śmietana 12%
– starty żółty ser
Zetrzeć na grubych oczkach 1/3 dużej, nieobranej cukinii lub 1/2 małej, dusić w rondlu w niedużej ilości wody z solą i pieprzem.
W tym czasie drobniutko pokroić spory kawałek boczku wędzonego i 1 cebulę, podlać trochę oliwy na patelnię i smażyć. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory (u mnie kilkanaście suchych, nie ze słoika), 2 łyżki przyprawy prowansalskiej, 1 łyżeczkę suszonego czosnku i dusić pod przykryciem. Dodać drobno pokrojone pół natki pietruszki.
Zblendować w rondlu uduszoną cukinię i dodać do reszty, dusić razem chwilę, można jeszcze dodać soli, pieprzu i przyprawy prowansalskiej – do smaku. Pod koniec dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki, kilka łyżek gęstej śmietany 12% i ostrożnie podgrzewać, żeby się nie zważyła.
Wykładać ma makaron, posypać tartym żółtym serem i świeżą natką pietruszki.
Danie znikło z talerzy tak szybko, że nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia…